A Sztorik rovat cikkei

A gesztenye pozitív hatásai

Sokak számára a gesztenye fogyasztás kimerül az alkalmanként elfogyasztott gesztenyepürében, esetleg az utca szélén árusított sültgesztenyékben. A gesztenye számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, így megéri az évi 1-2 fogyasztásról áttérni a havi vagy akár heti néhány fogyasztásra.

Magas vitamintartalom

A gesztenye hihetetlenül magas E-vitamin tartalommal rendelkezik. Mindegyik gyümölcsnél több található benne, így érdemes lehet gyakran fogyasztani. Az E-vitamin védi a szívünket és pozitív hatással van az agyunk működésére, továbbá a gesztenye antioxidánsokat is tartalmaz, így kimondottan egészségesnek számít. A gesztenyében nagyon magas mennyiségben található B1-, B2- és B6-vitamin is.

Kevesen tudják, hogy a gesztenyében rengeteg C-vitamin is található. 100 gramm gesztenyében 30 milligramm C-vitamin található, ami ribiszkééhez vagy a málnáéhoz hasonló. Sajnos a hőkezelés hatására ez valamelyest visszaesik. Érdemes lehet az ősz beköszöntével minél több gesztenyét fogyasztani, hogy vitamin háztartásunk a megfelelő szinten legyen.

Egyéb jótékony hatások

Az eddig felsorolt vitaminokon kívül a gesztenye bővelkedik további nélkülözhetetlenül fontos ásványi anyagban is. Kiemelkedően magas a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, réz vas és magnézium tartalma is. A gesztenye önmagában egy egészségügyi csomag.

A gesztenye nagyon kis mértékben tartalmaz zsiradékot, koleszterint pedig egyáltalán nem, így azok számára is optimális étel, akik érzékenyek a koleszterinszintjükre. A rostok csökkentik az éhségérzetünket és javítják a bélműködést, valamint a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában.

A gesztenye magas szénhidrát tartalmának köszönhetően akár helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket is az étrendünkben. A gesztenye tehát egy igazi szupergyümölcs, amiből jobb, ha minél többet fogyasztunk. Az év bármely pontján beszerezhetjük a boltok polcairól különböző formákban.

Rengeteg kreatív receptet olvashatunk, hogy hogyan készítsük fő ételekhez vagy köretekhez. Egy roppant egészséges opció lehet, ha a búzalisztet lecseréljük úgynevezett gesztenyelisztre. Az ősz beköszöntével igyekezzünk inkább frissen a piacról beszerezni, hogy biztosan igazi vitamindús gesztenyéhez jussunk.

Még szintén kedvelheted...