A Sztorik rovat cikkei

Miért fontos tanulás közbeni folyadékpótlás?

Sok szülő szeretné, ha gyermeke minél jobban teljesítene az iskolában, ezért odafigyel, hogy a kis nebuló eleget aludjon, pihenjen a hosszabb tanulási fázisok között és megfelelően táplálkozzon. Arra azonban igen kevesen figyelnek, hogy a gyermek elég folyadékot fogyasszon tanulás közben.

Folyadékpótlás az agysejtek hatékony működéséért

Kutatások bebizonyították, hogy akár 14%-kal is javulhat agyunk működése a megfelelő hidratálásnak köszönhetően. A megfelelő mennyiségű pihenés és folyadék hatványozottan javítja a koncentrálási képességünket és energiával tölt el. Ha testünk folyadékszintje lecsökken, az agysejtjeink kevésbé hatékonyan fognak működni, illetve nehezebben tudjuk használni a rövidtávú memóriánkat.

Az elfogyasztott cukros italok csak ideiglenes megoldást jelentenek a szomjúságra. A bennük lévő rengeteg cukor feldolgozásához testünk vizet von el a szervezetünkből, így nem hogy hidratálnának az efféle italok, de még inkább szomjasak leszünk tőlük. A legjobb megoldás a szomjérzet csökkentésére a vízivás.

Mennyi vizet igyunk egy nap?

Testsúlyunk és életmódunk nagyban befolyásolja a szükséges folyadék mennyiségét, ám körülbelül napi 3 liter az átlagos igény. Továbbá a lényeg nem a mennyiség, hanem a gyakoriság. Sajnos a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő vizet a hétköznapok folyamán.

Annak érdekében, hogy növeljük a folyadék bevitelünket, töltsünk le telefonunkra vízivó alkalmazást, ami jelez, hogy innunk kell. Esetleg használjunk emlékeztető cédulákat vagy hordjunk magunknál mindig egy üveg vizet, így mindig kéznél lesz és nem megy ki a fejünkből.

Megfelelő minőségű vizet fogyasszunk

A különböző víztisztitó berendezések segítenek, hogy valóban egészséges és tiszta vízhez jussunk. Továbbá javítják a víz ízét is és csökkentik klór tartalmát. Ha jobban ízlik, többet és szívesebben fogunk fogyasztani belőle, így érdemes lehet beszerezni egy tisztító gépet.

Plusz egy dolog az egészségünk védelmében: Igyekezzünk vizünket BPA-mentes kulacsban tárolni, így biztosan tiszta is marad. Ezek a kulacsok, azon kívül, hogy rendkívül modernek és divatosak, segítenek egészségünk megőrzésében, ugyanis semmilyen hőváltozásra sem bocsátanak ki káros anyagot, így bármikor és bárhol nyugodtan ihatunk belőle.

Habár rengeteg helyről halljuk, hogy milyen fontos a megfelelő hidratálás, mégsem teszünk semmit az ügy érdekében, pedig testünknek sokkal nagyobb szüksége van rá, mint azt gondolnánk. Fontoljuk meg a fenti tippeket és törekedjünk a minél több víz elfogyasztására, hogy testünk energetikus egészséges és fitt maradjon.

Még szintén kedvelheted...