A Gasztro rovat cikkei

A kávé valóban egészséges ital?

Sokan indítják a reggelt egy csésze kávéval, ami nem csak felébredni és felpörögni segít, hanem még egészségügyi hatása is van. A legfontosabb, hogy törekedjünk karra, hogy minél tisztábban fogyasszuk a kávénkat. A legegészségesebb, ha frissen őrölt kávét iszunk, cukor, tej és adalékanyagok nélkül. Természetesen formálhatjuk ízlésünknek megfelelően reggeli italunkat, de a próbáljuk meg a legtöbb fölösleges hozzávalót kihagyni.

A kávé jótékony hatásai a szervezetre

Egy kutatás bebizonyította, hogy a kávé fogyasztó nők körében 20%-kal csökkent a depresszióra való hajlamosság. Emellett, a kávéfogyasztásnak köszönhetően úgynevezett boldogsághormon és adrenalin termelődik a szervezetben, továbbá a szellemi teljesítőképesség is javul. Érdekes, hogy sokan sóval fogyasztják ezt a reggeli napindítót. Akárhogyan is szeressük, sok pozitív hatása van.

Egyes kutatások szerint a megfelelő koffein tartalmú kávék segítenek megakadályozni bizonyos betegségek kialakulását. Ilyen betegség például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a demencia. Továbbá a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kávé csökkenti az agyvérzés és a szívbetegségek kialakulását, valamint a szívritmus zavarra is pozitívan hat.

A rendszeres kávéfogyasztás segít a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Szinte egyenes arányosság van a kávé fogyasztás és a cukorbetegség elleni védelemben. Persze figyelnünk kell a mennyiségre, nehogy túlfogyasztás alakuljon ki.

Egy mási érdekesség, hogy napi 400 milligramm koffein csökkenti az epekő kialakulásának esélyét, valamint a májat is védi. A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák esélyét is.

Fogyasszuk mértékkel!

Összességében a kávé nem csak egy ízletes ital, ami segít felpörögni, ha egy kis extra energiára van szükségünk, hanem rengetek pozitív élettani hatással is rendelkezik.

A sok pozitívum ellenére, nem szabad korlátlan mennyiséggel meginni belőle. Maradjunk a napi 1-2 csészénél, illetve kiskorúaknak ne adjunk belőle. Vigyázzunk, ugyanis nagyon könnyedén kialakulhat függőség és elvonási tüneteink lehetnek, ha egyik reggel nem isszuk meg a szokásos adagunkat.

Ilyenkor érdemes lehet leállni vele és néhány hétre helyettesíteni, például teával. Valamint, ha tehetjük fogyasszunk kávénk mellé pár szem kekszet vagy egy péksüteményt.

Még szintén kedvelheted...