A Sztorik rovat cikkei

Mit adhat nekünk egy hosszútávú párkapcsolat?

Mindenki hallotta már régi házasok szájából, hogy a hosszútávú kapcsolat alapköve a kompromisszum. Sok munka és kitartás kell hozzá, amire a fiatalabbak nem mindig képesek vagy nem mindig akarják rászánni magukat. A Psychology Today összegyűjtött néhány dolgot, ami a hosszútávú kapcsolat pozitív velejárója.

Pozitív énkép és egészségesebb élet

Sok embernek nehezére esik elfogadni magát olyannak, amilyen valójában. Egy kiegyensúlyozott hosszútávú kapcsolatban a párunktól kapott bókoknak köszönhetően könnyebben elfogadjuk hiányosságainkat és könnyebben megbékélünk önmagunkkal.

A kapcsolatban lévő párok többnyire felveszik egymás szokásait. Ha például a páros egyik fele minden évben elmegy fogorvosához kontrollra, könnyedén lehet, hogy a páros másik tagja is felveszi ezt a szokást.Ez a folyamat természetesen alakul ki unszolás és noszogatás nélkül ezért nem árt, ha odafigyelünk. Ahogyan a jót, úgy a rosszat is átvehetjük egymástól, ezért legyünk tudatosak, mikor szokásainkat formáljuk.

Biztonságérzet és nosztalgia

A hosszútávú párkapcsolat biztonságérzetet ad az embereknek, ugyanis tudják, hogy bármit is tesznek, párjuk támogatja őket és mindig ott lesz vele. Ha szeretnénk új dolgokat kipróbálni, sokkal bátrabban tesszük meg, ha tudjuk, hogy párunk támogat és nem vagyunk egyedül. Továbbá a betegségek legyőzésében is sokat segít, ha nem vagyunk magunkra utalva és van kihez fordulnunk, akár csak mentálisan is.

A szép emlékek felidézése fokozza a boldogságérzetet. Ha egy több éves kapcsolatban vagyunk, kellemes lehet felidézni a megismerkedést, az első közös nyaralást vagy akár az első autó/lakás megvásárlását.

Egymás gondolatainak formálása

Akik sok időt töltenek együtt, könnyedén egymás gondolataira hangolódnak. Ha jól ismerjük társunkat, sokkal könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat neki és sokkal könnyebben megértjük, ha mond nekünk valamit. Esetlegesen, ha valamit elront vagy nem jól csinál, könnyedén megértjük, hogy miét cselekedett úgy ahogy és egyszerűen segíthetünk neki, hogy legközelebb minden rendben legyen.

Nem való mindenkinek a hosszútávú kapcsolat, de mindenképpen érdemes kipróbálni a megfelelő partnerrel, hiszen az ember társas lény. Még azok is, akik szabadszelleműek és nem szeretik a kötődéseket, biztosan megtalálják a számukra ideális partnert, akivel egy hosszútávú kapcsolatban jól érezheti magát.

Még szintén kedvelheted...