A Sztorik rovat cikkei

Klímaváltozás, felmelegedés, szivattyúk – Mi a kapcsolódási pont?

Nem először, és ne is utoljára figyelmeztetnek a tudósok arra, hogy gond van a Földdel, és hogy ezeknek a gondoknak az okozóinak fel kellene lassan ébredni.

 Természetesen egy átlagember annyira nem foglalkozik a globális problémákkal, sőt, aki elég elvetemült, még tagadja is, hogy gond van. Egy dolog azonban biztos: a bolygónk melegszik, és ez hamarosan Átlag János mindennapjait is nagyban befolyásolja. De hogy jönnek ide a szivattyúk?

Változó klíma, felmelegedő bolygó

A „vészharangot” már évtizedek óta kongatják, és aki maga is kicsit szemfülesebben él, láthatja, hogy egyre gyakoribbak az extrém időjárási helyzetek. Magyarország éghajlata kontinentális, ami azt jelenti, hogy nyáron meleg, télen hideg, tavasszal-ősszel pedig pont jó, esetleg kicsit csapadékos. Ez azonban szemmel láthatóan megváltozott. A teleink egyre kiszámíthatatlanabbak, a decemberi 10 fokos nappali hőmérséklet nem ritka, de helyette május végén is fordulhatnak elő fagyok, amelyek aztán az éppen megkötő gyümölcsöket viszik magukkal.

Változó éghajlati viszonyok

Egyre gyakoribbak az olyan esőzések, amelyek kisebb árvizeket okoznak még lakott területen belül is. Számos esetben előfordul, hogy pincék, garázsok, udvarok úsznak el, sok helyen történt már olyan, hogy az állatokat is vitte a víz. Ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudjuk, lassan elengedhetetlen kellék lesz otthonra is egy szivattyú. Mivel sajnos városaink, falvaink szenny- és csapadékvíz elvezető rendszerei már elöregedtek, gondoskodni kell arról, hogy magunk is nekiláthassunk a szivattyúzásnak, ha leszakad az ég, és az udvarunkon, pincénkben hömpölyög az ár.

Szivattyúk otthon – milyet érdemes szerezni?

Ha a fenti megfontolásokat vesszük figyelembe, akkor elsősorban a szennyvíz-szivattyú használata a javasolt, ezzel a szivattyútípussal tudunk a leggyorsabban a legtöbb vizet megmozgatni. Faluhelyen, ahol még azért gyakran aktív használatban van a pince, kiemelten fontos, hogy legyen kéznél egy ilyen gép, mert ha betör a víz egy nagyobb őszi esőzés után, oda lehet minden termény, amit lent tároltunk.

Szerencsére ma már nagyon barátságos áron kaphatók jó teljesítményű, stabilan működő szennyvízszivattyúk. Ezek könnyen kezelhetők és biztonságosak, használatuk pedig nagyban segíthet megelőzni a károkat, felázásokat.

Még szintén kedvelheted...