A Gasztro rovat cikkei

Kurkuma: egy fűszer, ami az életnek és az ételeknek színt ad

Ez a Délkelet-Ázsiából származó, a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer nem annyira az íze, inkább a benne található színezőanyag miatt vált népszerűvé. A növény jellegzetes, narancssárga színű gyökerét a nehezen beszerezhető és méregdrága sáfrány helyettesítőjeként alkalmazták a középkorban.

Csak a 18. század hozta meg az elismerést az indiai sáfrány és sárgagyökér néven is nevezett gyógy- és fűszernövény számára.

A kurkuma jellemzői

Az Alföld Íze webáruházunkban a kurkuma por formájában található meg, több kiszerelésben is. Az akár 2-2,5 méter magas növény szára fás, virága csodálatos lila színben pompázik virágzás idején. Bár Ázsiában a hajtásait és virágját is fogyasztják helyenként, a világ nagy részén csak gumós gyökere kerül felhasználásra. A gyökérgumót betakarítás után leforrázzák, majd ezt követően szárítják és porrá őrölik, így kerül kereskedelmi forgalomba.

A gumó mutat ugyan hasonlóságot a gyömbérrel, de annál hosszúkásabb és erőteljes narancsos-sárgás színe van. Ezt a különleges színt és a növény aromáját a benne található kurkuminoidok, legfőképp a kurkumin eredményezi. 

Itthon ritka, hogy kifejezetten a kurkuma adná az ételek alapízét, inkább csak más fűszerekkel kombinálva kerül az ételekbe. Bár zamata kellemes, de legtöbbször sárga festékanyaga miatt használják, mint ételszínezéket: szép, aranysárga színt kölcsönöz a húslevesnek, szószoknak és a rizsnek is.

A volt brit gyarmatokon, Indiában, Afrikában és Thaiföldön azonban bátran nyúlnak hozzá, legyen szó a nyers gyökér fogyasztásáról vagy fűszerkeverékekről. Ezek közül a legismertebb a curry, aminek a fahéj, fekete bors, fűszerpaprika, gyömbér, kömény és kapormag mellett alkotóeleme a kurkuma is. A Worcestershire szósz szintén sokak által kedvelt, főként vörös húsok, de halak és saláták ízesítésére is kiváló.

Készülnek még vele mustárok, ecetek és fűszerolajok, sőt, Amerikában édességek is. A vegetáriánus konyha egyik alapfűszere, levesekben, főzelékekben találkozhatunk vele.

A kurkuma eredete, elterjedése

A kurkuma Délkelet-Ázsiából jutott el Indiába évezredekkel ezelőtt, ahol egyhamar annyira kedveltté vált, hogy azóta is mindennap ott van a családok asztalán. Az ókori Görögországba kereskedők vitték el, itt kapta a „sárga gyökér” nevet is.

Marco Polo is találkozott a narancssárga gyökérrel utazásai során, említést is tett arról, hogy a sáfrány helyettesíthető vele. A 18. század közepén Carl von Linné svéd természettudós, orvos és botanikus nevezte el Curcuma longának, amivel a növény a tudományos világban is ismertté vált.

A legnagyobb elismerés azonban továbbra is Indiában övezi a gyógyhatású fűszernövényt. Itt minden templomban van kurkuma, hiszen a papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik narancsszínűre.

Ez a szín a tisztaság és a fény közelségének szimbolizált megjelenítésében segít, a nyitott „harmadik szemet” is kurkumával festik a homlokra a szertartásokon. Érdekesség, hogy a növény fogyasztása valóban elősegíti sejtjeink fényfelvételét.

Kurkuma, a sokoldalú gyógy- és fűszernövény

A hagyományos indiai gyógyászatban, az ájurvédában a kurkuma csodaszernek számít. Antibakteriális, vírusölő és gyulladásgátló hatása már ősidők óta ismert. Lázcsillapítóként, fertőzésekre és a szervezet méregtelenítésére is használják.

Jótékonyan serkenti az emésztést és a vizeletkiválasztást: támogatja a bélrendszer működését és a vesék működését egyaránt, de a vérkeringés javításában is részt vesz. Ismerten jó ízületi gyulladásra és felső légúti megbetegedésekre, köhögésre. 

Az indiai nők előszeretettel mossák arcukat kurkumás vízzel, amitől aranyló fénye lesz. Ezen kívül szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést és tisztítja a pórusokat. Serkenti a bőr kollagéntermelését, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk, így elősegíti a bőrfiatalodást, a sejtek megújulását. Mivel antiszeptikus hatással bír, hatékonyan alkalmazzák külsőleg pók- vagy rovarcsípésekre is.

Azzal kapcsolatban szintén folynak kutatások, hogy a daganatos megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór megelőzésében és gyógyításában mekkora szerepet játszhat.

Ez a különleges növény rendkívül sokoldalú tehát, és a szakirodalom ugyan óva int túlzó fogyasztásától, de az indiaiak életkor-rátáit nézve talán még sincs igaza a tudósoknak. Az ételek étvágygerjesztő színén kívül még rengeteg pozitív előnye lehet, ha kipróbáljuk és ehhez elég belépni a webáruházunkba és körülnézni kínálatában!

Még szintén kedvelheted...