A Gasztro rovat cikkei

Grillezünk, süssünk, főzzünk a kertben

Itt a tavasz, visszavonhatatlanul! Vagyis elérkezett az idő a kinti időtöltésre. És mi a legjobb, ami csak történhet odakint, a szabad égbolt ölelésében? Természetesen a sütés, főzés, grillezés! Mert azok az ízek, amik a természet lágy ölén érlelődnek egyszerűen felejthetetlenek, felülmúlhatatlanok. Úgyhogy kezdődhet a grillszezon!

Mi az, ami nélkül nem érdemes belevágni a sütögetésbe?

A grillsütők a kertben nemcsak jól mutatnak, hanem funkcionalitás terén is az élen teljesítenek. Azaz bár nélkülük is beindulhat a szezon, ám a siker ezek után kétségessé válhat. Hiszen ezeket a sütőket úgy tervezték, hogy minden tulajdonságukkal az ízletes, felejthetetlen fogások remekelését támogassák. Mégpedig nehézségek, kétségek és sikertelenségek nélkül. Vagyis az egyetlen életérzés, ami jöhet, az a könnyedség. Csak ennek akad helye a sütőkör közelében. Minden másnak leáldoztak.

Vitathatatlan tény, hogy a faszenes grillek a legnépszerűbbek, egyúttal a leginkább keresettek. Pedig, ami a használatukat illeti, nem a legegyszerűbb szerkezetek. Ez nem jelenti azt, hogy túlságosan bonyolultak, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a faszén hevítése időt, hozzáértést igényel, és azért a grillsütőt is megéri megismerni közelebbről, mondhatnánk úgy is, hogy megtapasztalni, mire képes. Így olyan remekművek születhetnek, amiknek az ízvilága páratlan, lévén a faszenes konstrukciók ütőkártyája maga a faszén. A füstös ízjegyek ugyanis mesterséges körülmények között nem hozhatóak létre. Nem csoda tehát, hogy az igazán elhivatott rajongók azt állítják, hogy a faszenes típusok az uralkodók, minden más csak utánzat, vagy gyenge próbálkozás.

Van még új a nap alatt?

Ha új nem is, de választható alternatíva annál inkább. A gázgrillek mindenképpen említésre méltóak. A segítségükkel akár helyhez nem kötött módon is megvalósulhat a grillezés, hiszen ahol a gázpalack feltűnik, ott kezdődhet a sütés. Ez egyfajta szabadságot is jelent, amit sokan ki is használnak: hétvégi házakban, kirándulások, túrák alkalmával. Pazar sütési élmény tapasztalható meg a támogatásukkal. S bár nyilván a faszén hiányában a füstösség a maga autentikus formájában nincsen jelen, de a végül megszülető gasztronómiai fogás biztos, hogy felejthetetlen ízélményt kínál. Ráadásul a gázos konstrukciók kezelése nem bonyolult, és nem is kockázatos. Még kezdőknek is könnyedén elsajátítható. Úgyhogy soha nincsen késő belevágni a grillhúsba.

A lávaköves grillek is kedveltek, ami nem csoda. A hevíthető lávakövek segítségével érhető el az az izzás, ami aztán alapjául szolgálhat a grillremekek elkészítéséhez. Nyilván itt a lávakövek tisztán tartása kulcsfontosságú, amit gondmentesen kivitelezni leginkább „frissen” lehet, azaz közvetlenül használat után, így nem kövednek oda a lecsöppenő maszatok.

A tűzrakó tálak is megismerésre érdemesek, főleg a variálhatóságuk az, ami igazán vonzóvá varázsolja őket. Mindenesetre a sikeres grillezés elhivatott támogatója a www.hawaj.hu, ahol az összes, fent említett grillszerkezet megvásárolható. Ezek után nincs más hátra, mint előre, grillezésre fel!

Még szintén kedvelheted...