gyumolcsbor
A Gasztro rovat cikkei

Gyümölcsbőr, egy egészséges nasi

Az egészséges táplálkozás és az egészséges nassolnivalók kérdése szüntelenül lázban tartja az embereket és az édességgyártókat. Szinte nem telik el úgy nap az ember életében, hogy ne vágyna valami édesre, egy kis nassolnivalóra. Bajban van ilyenkor, aki nem szeretne a csokihoz és egyéb cukros édességekhez nyúlni, hiszen a friss gyümölcs jólesik, de egyrészt nem mindig elérhető, másrészt olykor más állagú ételt is szeretnénk enni. A gyümölcsbőr egy remek alternatíva, és akár otthon is elkészíthető.

Az egészséges táplálkozás és az egészséges nassolnivalók kérdése szüntelenül lázban tartja az embereket és az édességgyártókat. Szinte nem telik el úgy nap az ember életében, hogy ne vágyna valami édesre, egy kis nassolnivalóra. Bajban van ilyenkor, aki nem szeretne a csokihoz és egyéb cukros édességekhez nyúlni, hiszen a friss gyümölcs jólesik, de egyrészt nem mindig elérhető, másrészt olykor más állagú ételt is szeretnénk enni. A gyümölcsbőr egy remek alternatíva, és akár otthon is elkészíthető.

Mit rejt a rejtélyes elnevezés?

A gyümölcsbőr elnevezés elsőre meglehetősen furcsán hangzik, pedig egy igen egyszerűen elkészíthető dolgot rejt. Drogériákban és egészséges ételeket forgalmazó boltokban már lehet kapni készen is, többnyire csigaformába feltekerve, a legkülönfélébb gyümölcsös ízekben. A gyümölcsbőr nem más, mint a simára turmixolt gyümölcspüré megszárítva, majd feltekerve. Nem tartalmaz cukrot, csupán a gyümölcs természetes édessége adja édes ízét.

Milyen gyümölcsből készíthető?

Szinte bármilyen gyümölcs felhasználható hozzá, de minél lédúsabb, annál tovább tart az elkészítési folyamat. Az alma, a szilva, a füge és a sárgabarack remek alap, melléjük keverhetünk szinte bármit. Lehet szabadon kísérletezni, minél édesebb, érettebb egy-egy gyümölcs, annál jobb.

Maradékmentés mesterfokon

Akik egy héten egyszer járnak vásárolni, gyakran ütköznek abba a problémába, hogy a gyümölcsök nem fogynak el időben, és túlérett állapotban már nem ízlenek a családnak. Ilyenkor jöhet a gyümölcsleves vagy éppen a gyümölcsbőr, amihez bármilyen érett gyümölcs megfelelő. Az is nagy előnye, hogy nem kell nagy adaggal kezdeni, egy tepsibe három nagyobb méretű almányi mennyiség kerül.

Hogyan készül?

A gyümölcsöt megmossuk, hámozni nem szükséges. Kimagozzuk, felkockázzuk és teljesen simára turmixoljuk botmixerrel vagy késes aprítóval. A masszát sütőpapírral bélelt nagyméretű lapos tepsibe öntjük, és elterítjük szép vékonyan, 2-3 mm-es vastagságban. A sütőt alacsony fokozatra kapcsoljuk, és 80 fokon elkezdjük megaszalni. Fél óránként 10 percre kicsit megnyitjuk a sütő ajtaját. 2-3 óra alatt elkészül. Akkor jó, ha tapintásra már nem nedves. Ha még ragacsos, visszatoljuk a sütőbe. Az aszalási idő nagyban függ a gyümölcsök víztartamától. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd a papírt lehúzzuk róla, és csíkokra vágva feltekerjük az aszalványt.

Ugye milyen egyszerű? Érdemes otthon is kipróbálni, nagyon jó szolgálatot tesz ebéd utáni nasinak vagy éppen tízóraira. Ha aggódik, hogy a főzésre már nem marad idő, rendeljen finom ételeket házhoz az Interfoodtól, így a család meleg ebédje is meg lesz oldva!

Még szintén kedvelheted...