A Gasztro rovat cikkei

Miért fogyassz teát minden nap?

A világon a második legnépszerűbb ital a tea, a víz után, ami nem meglepő, hiszen rendkívül ízletes és egészséges ital. Hazánkban nem igazán elterjedt a tea fogyasztás, a legtöbb családban az emberek hetente egyszer isszák. Pedig tekintettel a sok jó hatására sokkal többen és sokkal többet kellene teáznunk.

A tea pozitív hatásai

Napjainkban egyre kevesebb fekete teát fogyasztunk és egyre népszerűbbek a gyümölcsteák és a herbatea. A zöldtea a fogyasztás kb. 10%-át teszi ki csupán. Rengetek kutatás folyik a tea jótékony hatásairól. Számos felfedezés és elmélet született, hogy pontosan mi ellen jó a tea. Többek között feltehetően a rák megelőzésében játszik szerepet.

A távol-keleti nemzetek, akik nagy teafogyasztónak számítanak, jellemzően kisebb százalékban hajlamosak rákos megbetegedésekre. Továbbá megfigyelték azt is, hogy zöldtea fogyasztása csökkenti a különböző gyomorban kialakuló tumorok megjelenését.

Egy 150.000 emberből álló kutatás eredményeként a tudósok megtudták, hogy a zöldtea jelentősen csökkenti a petefészek-, emlő-, prosztata- és tüdőrák kialakulásának kockázatát azokhoz az emberekhez képest, akik nem fogyasztanak teát. A zöldteától kissé lemarad a hagyományos feketetea, de még az is némi segítség lehet a rák megelőzésében.

Cukor nélkül még egészségesebb

A cukor nélkül fogyasztott tea kimondottan jó hatással van a fogaink védelmére. A teának köszönhetően csökken a szánkban lévő baktériumok száma, így egész szájüregünk egészségesebb és frissebb lehet.

Ezeken felül a teák koffeintartalmuk miatt élénkítő hatással is bírnak. A fáradt reggeleket vagy az unalmas délutánokat remekül feldobhatjuk egy egészséges és finom teával. Ezek a finom italok, azon kívül, hogy védik egészségünket és felpezsdítenek, stresszoldó hatással is rendelkeznek.

Kutatások szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak feketeteát, a stresszhelyzetekre hasonlóan reagálnak, mint akik nem teáznak, ám sokkal hamarabb megnyugszanak, azaz könnyebben feldolgozzák a történteket.

Azon kívül, hogy a tea fontos folyadék utánpótlás, számos antioxidáns hatású anyagot is tartalmaz, ami kifejezetten hasznos testünk számára. Dietetikusok szerint a koffeintartalma felnőtt emberek számára nem probléma, nyugodtan akár napi 3-4 csészényit is elfogyaszthatunk. Fiatalabbaknál érdemes odafigyelni, hogy milyen erős és milyen mennyiségben fogyasztanak teát.

Még szintén kedvelheted...