A Sztorik rovat cikkei

A legfontosabb konyhai gyógynövények

Világszerte több mint 500 fűszer és konyhai gyógynövény létezik, amelyek számos finom étel összetéveszthetetlen ízét adják. Minden ország vagy régió különböző aromás növényeket használ.

Egyes fűszernövények még a régiók gyakran összetéveszthetetlen ízét is alkotják. Szeretnénk megismertetni Önnel a legfontosabb konyhai fűszernövényeket, mire használják és hogyan osztályozhatók.

A fontos konyhai fűszernövények listája

A konyhai fűszernövények áttekintésének összeállításakor azokra a növényekre szorítkoztunk, amelyek Magyarországon, Ausztriában és Svájcban jól ismertek és népszerűek.

Medvehagyma

A medvehagymát, mint az egyik legfontosabb tavaszi fűszernövényünket, gyakran használják pestohoz, sajtkrémhez, de szószokhoz, levesekhez is.

A fokhagymás illatú fűszeres leveleket azonban nem szabad főzni, mert a melegben gyorsan elpárolognak az ízek.

Bazsalikom

Kétségtelenül a legismertebb kulináris gyógynövény. A bazsalikom úgymond az olasz konyha minta hallgatója, főként tésztaételekhez, kenhető vagy paradicsomos ételekhez használják.

Kapor

Egyetlen más gyógynövényt sem társítanak úgy a halhoz és savanyúsághoz, mint a kaporhoz. A finom és tűszerű levelekkel rendelkező konyhafű meglehetősen édes, de enyhén fanyar aromájú.

Tárkony

A tárkony igazi univerzális a konyhai fűszernövények között . Íze enyhén édes, de erősen aromás is. A megnyúlt tárkonylevelek tökéletesen harmonizálnak a tojásos ételekkel, mustárral, mézzel, sajttal, gyógynövény vajjal és szárnyasételekkel is.

Koriander

A koriander nélkülözhetetlen az ázsiai konyhában. Különösen sok koriandert használnak a thai és vietnami ételekhez. Az ernyős enyhén szappanos, de friss és összetéveszthetetlen ízű. Vannak, akik még a koriander ízét is kellemetlennek találják.

Petrezselyem

A petrezselyem az egyik legnépszerűbb gyógynövény. A fő különbségek a göndör és a lapos levelű petrezselyem között vannak. Íze fűszeres-aromásnak mondható, a göndör fajta kicsit enyhébb ízű.

A konyhában a leveleket elsősorban krémsajt- és túrótermékekhez, zöldséglevesekhez, hüvelyesekhez, húsleveshez és töltelékhez használják.

Rozmaring

Szigorúan véve a rozmaring félcserje, mert szára fásodik. A mediterrán növény finom, strukturált tűi azonban fontos gyógynövények.

A rozmaring ízét általában kámforszerűnek és gyantásnak mondják. A konyhában a leveleket, gallyakat többek között hús-, burgonya- és tésztaételekhez használják fel.

Metélőhagyma

A póréhagyma család képviselőjeként a metélőhagyma enyhe, de mégis érezhető póréhagyma ízű. A kis cső alakú szárak különösen alkalmasak hideg ételekhez, mint például túró, krémsajt, vegán kenhető vagy más mártogatós, például aioli.

Az apróra vágott póréhagyma remek ízű burgonyával, kuszkusszal vagy polentával

Még szintén kedvelheted...