Világszerte több mint 500 fűszer és konyhai gyógynövény létezik, amelyek számos finom étel összetéveszthetetlen ízét adják. Minden ország vagy régió különböző aromás növényeket használ.

Egyes fűszernövények még a régiók gyakran összetéveszthetetlen ízét is alkotják. Szeretnénk megismertetni Önnel a legfontosabb konyhai fűszernövényeket, mire használják és hogyan osztályozhatók.

A fontos konyhai fűszernövények listája

A konyhai fűszernövények áttekintésének összeállításakor azokra a növényekre szorítkoztunk, amelyek Magyarországon, Ausztriában és Svájcban jól ismertek és népszerűek.

Medvehagyma

A medvehagymát, mint az egyik legfontosabb tavaszi fűszernövényünket, gyakran használják pestohoz, sajtkrémhez, de szószokhoz, levesekhez is.

A fokhagymás illatú fűszeres leveleket azonban nem szabad főzni, mert a melegben gyorsan elpárolognak az ízek.

Bazsalikom

Kétségtelenül a legismertebb kulináris gyógynövény. A bazsalikom úgymond az olasz konyha minta hallgatója, főként tésztaételekhez, kenhető vagy paradicsomos ételekhez használják.

Kapor

Egyetlen más gyógynövényt sem társítanak úgy a halhoz és savanyúsághoz, mint a kaporhoz. A finom és tűszerű levelekkel rendelkező konyhafű meglehetősen édes, de enyhén fanyar aromájú.

Tárkony

A tárkony igazi univerzális a konyhai fűszernövények között . Íze enyhén édes, de erősen aromás is. A megnyúlt tárkonylevelek tökéletesen harmonizálnak a tojásos ételekkel, mustárral, mézzel, sajttal, gyógynövény vajjal és szárnyasételekkel is.

Koriander

A koriander nélkülözhetetlen az ázsiai konyhában. Különösen sok koriandert használnak a thai és vietnami ételekhez. Az ernyős enyhén szappanos, de friss és összetéveszthetetlen ízű. Vannak, akik még a koriander ízét is kellemetlennek találják.

Petrezselyem

A petrezselyem az egyik legnépszerűbb gyógynövény. A fő különbségek a göndör és a lapos levelű petrezselyem között vannak. Íze fűszeres-aromásnak mondható, a göndör fajta kicsit enyhébb ízű.

A konyhában a leveleket elsősorban krémsajt- és túrótermékekhez, zöldséglevesekhez, hüvelyesekhez, húsleveshez és töltelékhez használják.

Rozmaring

Szigorúan véve a rozmaring félcserje, mert szára fásodik. A mediterrán növény finom, strukturált tűi azonban fontos gyógynövények.

A rozmaring ízét általában kámforszerűnek és gyantásnak mondják. A konyhában a leveleket, gallyakat többek között hús-, burgonya- és tésztaételekhez használják fel.

Metélőhagyma

A póréhagyma család képviselőjeként a metélőhagyma enyhe, de mégis érezhető póréhagyma ízű. A kis cső alakú szárak különösen alkalmasak hideg ételekhez, mint például túró, krémsajt, vegán kenhető vagy más mártogatós, például aioli.

Az apróra vágott póréhagyma remek ízű burgonyával, kuszkusszal vagy polentával