Gasztro,  Otthon

Tepertős pogácsa: Ínycsiklandó recept otthonra

A tepertős pogácsa egy igazi magyar klasszikus, amely mindenki szívébe belopja magát. Az illatos, ropogós tésztájú pogácsa tökéletes választás lehet egy családi összejövetelre, vendégségbe, vagy akár csak egy baráti találkozóra. A tepertő gazdag íze és a tészta puhasága együtt alkotja azt a különleges élményt, amelyet senki sem tud ellenállni.

Ezek a kis finomságok nemcsak ízletesek, hanem sokféleképpen variálhatók is, így lehetőséged van a saját ízlésed szerint alakítani a receptet. Akár sós, akár édes ízesítéssel készíted, a tepertős pogácsa mindig remek választás. A megfelelő alapanyagokkal és egy kis türelemmel garantáltan sikerülni fog! Érdemes kipróbálni, mert ez a recept nemcsak finom, hanem a készítés folyamata is örömteli élmény.

Hozzávalók

A tepertős pogácsa elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g finomliszt
– 250 g tehéntúró
– 150 g libazsír vagy disznózsír
– 200 g tepertő (finomra vágva)
– 1 db tojás
– 1 dl tejföl
– 1 evőkanál só
– 1 csomag sütőpor
– 1 db tojás a kenéshez
– opcionálisan bors vagy köménymag az ízesítéshez

Ezek az alapanyagok biztosítják a pogácsa gazdag ízét és puha textúráját. A tepertő a fő hozzávaló, amely karakteressé teszi az ízét, míg a zsiradék és a túró segít a tészta kellemes állagának kialakításában. A sütőpor pedig gondoskodik arról, hogy a pogácsák szépen megkeljenek, és könnyű, levegős állagot kapjanak.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata nem túl bonyolult, de fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Először is, a lisztet, a sütőport és a sót egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A zsírt érdemes előre megolvasztani, majd a lisztes keverékhez adjuk. Ezt követően a túrót és a tepertőt is hozzáadjuk, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.

Ha a tészta már összeállt, formázzunk belőle egy gombócot, amelyet fóliával letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezünk. Ez segít abban, hogy a tészta pihentetése után könnyebben el lehessen dolgozni.

Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 1-2 cm vastagságúra. A tészta felületére egyenletesen kenjünk tojást, hogy szép fényt kapjon a sütés végén. Ezután éles késsel, vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A tepsin lévő pogácsákat még egyszer kenjük meg egy tojással a szebb szín érdekében, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarnára sülnek. Az elkészült pogácsákat érdemes rácsra tenni, hogy fel tudjanak hűlni, mielőtt tálaljuk.

A tepertős pogácsa tökéletes választás lehet egy könnyű vacsorához, vagy snackként bármilyen alkalomra. Kínálhatod önállóan, de ízletes kísérője lehet egy kis savanyúság is. Kóstold meg, és élvezd az ízek harmóniáját!