Gasztro,  Otthon

Sütőben készült isteni donut recept, amit imádni fogsz!

A sütemények világában a donutok különleges helyet foglalnak el. Ezek az édes, fánk jellegű sütemények nemcsak ízletesek, hanem rendkívül változatosak is. A különböző ízesítések és díszítések lehetőséget adnak arra, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A donutok története egészen a 19. századig nyúlik vissza, és azóta is népszerűsége töretlen.

A klasszikus, olajban sült donutok mellett egyre többen keresnek egészségesebb alternatívákat, és a sütőben készült változatok remek megoldást kínálnak. Ezek a fánkok nemcsak, hogy kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, de az elkészítésük is egyszerű és gyors. A sütőben készült donutok puha, könnyű tésztája és ízletes glazúra kombinációja minden édesszájú álma.

Bár a donutok hagyományos értelemben a reggeli vagy uzsonna kedvenceiként ismertek, bármikor élvezhetjük őket – például egy baráti összejövetelen vagy egy családi ünnepségen. Az elkészítésük során a kreativitásunkra is szükség lesz, hiszen ízesíthetjük őket csokoládéval, gyümölcsös öntetekkel vagy akár különböző szórásokkal is. Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és készítsünk el egy isteni sütőben készült donutot!

Hozzávalók

A sütőben készült donut elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g liszt
– 150 g cukor
– 1 csomag sütőpor (kb. 10 g)
– 1/2 teáskanál só
– 2 tojás
– 120 ml tej
– 60 ml olaj (napraforgó vagy más íztelen olaj)
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 100 g porcukor (a glazúrhoz)
– 2-3 evőkanál kakaópor (opcionális, a csokoládé glazúrhoz)
– Tetszés szerint díszítések (szórócukor, csokoládé darabkák, dió, stb.)

Ezek az alapanyagok elegendőek lesznek ahhoz, hogy egy ízletes és puha donutot készíthessünk, amelyet mindenki imádni fog. Az alapanyagok beszerzése viszonylag egyszerű, és a legtöbb otthonban már megtalálhatóak. Ha valamilyen hozzávaló hiányzik, nyugodtan kísérletezhetsz, hiszen a donut receptje rendkívül rugalmas.

Elkészítés

Az elkészítési folyamat nagyon egyszerű, és már az első próbálkozás után biztosan sikerélményben lesz részed.

Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Közben készíts elő egy donut sütőformát, amelyet érdemes vékonyan megkenni olajjal, hogy a tésztát könnyen ki tudjuk venni a formából, amikor megsült.

Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Az elegyet alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon benne.

Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet, az olajat és a vanília kivonatot. Keverd össze alaposan, amíg sima masszát nem kapsz.

A következő lépésben öntsd a nedves összetevőket a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg homogén tésztát nem kapsz. Ne keverd túl, mert ez a donutok textúráját befolyásolhatja. Ha szeretnél csokoládés donutot készíteni, most adj hozzá kakaóport a tésztához, és keverd el.

Ezután a tésztát kanalazd a donut formákba, ügyelve arra, hogy ne töltsd túl, mert sütés közben megemelkednek. Helyezd be a formát a sütőbe, és süsd 10-12 percig, amíg a donutok szépen megemelkednek és aranybarnára sülnek.

Amikor kész, vedd ki a donutokat a sütőből, és hagyd őket hűlni néhány percig a formában, majd óvatosan fordítsd át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Amíg hűlnek, elkészítheted a glazúrt. A porcukrot keverd össze egy kevés vízzel, hogy sima, folyékony állagot kapj. Ha csokoládés glazúrt szeretnél, olvaszd meg a csokoládét és keverd el a porcukorral.

A kihűlt donutokat mártsd a glazúrba, és díszítheted szórócukorral, csokoládé darabokkal vagy akár apróra vágott dióval is. Ezután hagyd, hogy a glazúr megdermedjen, majd tálalhatod is az ínycsiklandó sütőben készült donutokat!

Ez az egyszerű és finom recept garantáltan mosolyt csal mindenki arcára, és remekül mutat bármilyen alkalom során. Készítsd el, és élvezd ezt az édes élvezetet!