Egészség,  Gasztro

Rakott karfiol: Ízletes és tápláló egytálétel receptje

A rakott ételek mindig különleges helyet foglalnak el a magyar konyhában. Ezek az egytálételek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is, hiszen számos zöldséget és fehérjeforrást tartalmaznak. A rakott karfiol egy igazán kedvelt fogás, amely remek alternatívája lehet a klasszikusabb húsos ételeknek. A karfiol, mint alapanyag, rendkívül sokoldalú: alacsony kalóriatartalmának köszönhetően ideális diétás fogásokhoz, miközben gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Az ételek rakott formában való elkészítése különösen előnyös, mivel lehetővé teszi az ízek harmonikus összekapcsolódását. A rétegezés révén minden falatban megtalálhatjuk a különböző hozzávalók ízét, így a rakott karfiol nemcsak tápláló, hanem ízletes élményt is nyújt. A recept egyszerű, gyorsan elkészíthető, és remek választás családi étkezésekhez vagy baráti összejövetelekhez.

Most pedig lássuk, milyen hozzávalókra lesz szükségünk a tökéletes rakott karfiol elkészítéséhez!

Hozzávalók

– 1 nagy fej karfiol
– 500 g darált hús (sertés vagy marha)
– 1 nagy vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2 db közepes sárgarépa
– 2 db tojás
– 200 g tejföl
– 150 g reszelt sajt (pl. trappista)
– 2 evőkanál olaj
– Só, bors ízlés szerint
– 1 teáskanál paprika
– 1 teáskanál majoránna (opcionális)
– 1 dl víz

A rakott karfiol elkészítéséhez fontos, hogy friss, ropogós karfiolt válasszunk, hiszen ez adja meg az étel alapját. A darált hús lehet sertés vagy marha, de akár pulykahús is használható, ha könnyebb alternatívát keresünk. A tejföl és a reszelt sajt pedig krémessé és ízletessé varázsolja az ételt.

Elkészítés

Először is, a karfiolt alaposan mossuk meg, majd szedjük rózsáira. A karfiol rózsákat sós vízben főzzük 5-7 percig, amíg enyhén megpuhulnak, de még roppanósak maradnak. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Eközben egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és a felaprított vöröshagymát pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg, amíg a hús szép barna színt kap. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a lereszelt sárgarépát, majd ízesítsük sóval, borssal és paprikával. A majoránna opcionális, de nagyon jól illik az ételhez. Öntsük hozzá a vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg a hús teljesen átsül.

Ezután elkészíthetjük a rakott karfiol rétegeit. Egy tűzálló tálat kenjünk ki egy kevés olajjal, majd az aljára helyezzük a karfiol felét. Erre jöhet a darált húsos keverék fele, majd újra karfiol, és végül a hús maradék része. A tetejére öntsük a felvert tojásokat, és a tejfölt egyenletesen terítsük el. Végül szórjuk meg reszelt sajttal.

Az elkészített rakott karfiolt előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül 30-35 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető. A rakott karfiol nemcsak önálló étel, hanem köretként is megállja a helyét, így bármilyen alkalomra remek választás. Bon appétit!