Gasztro,  Otthon

Puhább, édes bukta recept – A klasszikus ízek nyomában

A puha, édes bukta egy igazi klasszikus, amely sokak szívét elnyeri. Ennek a finom, töltött péksüteménynek az illata már a gyerekkorunkat idézi, amikor nagymamáink a konyhában készítették el a legfinomabb falatokat. A bukta nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú is, hiszen számos töltelékkel készíthető, legyen az gyümölcs, túró vagy akár dió. Az elkészítése nem bonyolult, és a végeredmény garantáltan mindenkit elkápráztat.

A bukta igazi különlegessége abban rejlik, hogy a tésztája puha és enyhén édes, ami tökéletesen harmonizál a töltelékkel. A friss, meleg bukták nemcsak a reggelit dobják fel, hanem akár uzsonnára vagy desszertnek is kiválóak. Az elkészítéshez nem szükséges különleges alapanyag, csupán a legjobb minőségű hozzávalók és egy kis türelem.

Az alábbiakban bemutatjuk a puhább, édes bukta receptjét, ami lehetőséget ad arra, hogy otthon, a saját konyhánkban varázsoljunk el egy ízletes süteményt. Szóval, készítsük el együtt ezt a klasszikus finomságot, és élvezzük a friss, házi készítésű bukták ízét!

Hozzávalók

A puha, édes bukta elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g liszt
– 250 ml tej
– 100 g cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
– 2 tojás
– 100 g vaj (olvasztva)
– 1 csipet só
– Töltelékhez:
– 250 g túró (vagy gyümölcs, dzsem, mák)
– 50 g cukor (a túró töltelékhez)
– 1 tojás (a túró töltelékhez)
– 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)
– A kenéshez:
– 1 tojás (a tésztára)
– Porcukor (a szóráshoz, opcionális)

A hozzávalók mennyiségei rugalmasan változtathatók a töltelék ízlés szerint. A túrós töltelék nagyon népszerű, de bátran kipróbálhatjuk gyümölcsökkel, mint például barackkal vagy szilvával, esetleg lekvárral is. A sütemény tökéletes kísérője lehet a reggeli kávénknak vagy egy délutáni teázásnak.

Elkészítés

Az elkészítés első lépéseként a tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukor felét és az élesztőt. Jól elkeverjük, és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut. Ez a lépés elengedhetetlen a tészta levegősségéhez.

Közben egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojásokat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, a tésztához adhatunk egy kis lisztet, ha túl ragacsos lenne.

A kidolgozott tésztát egy lisztezett felületre tesszük, és letakarjuk egy konyharuhával. Hagyjuk kelni egy órán keresztül, amíg a tészta megduplázódik. Közben elkészíthetjük a tölteléket. A túrót egy tálban összekeverjük a cukorral, a tojással és a vaníliakivonattal, amíg sima masszát nem kapunk.

Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületen kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságúra. A tésztát kockákra vágjuk, és minden kockára egy kanál tölteléket helyezünk. Ezután a tésztát összecsípjük, hogy a töltelék ne folyjon ki, és gömbölyű formákat készítünk belőlük.

A buktákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és letakarva hagyjuk pihenni még 20-30 percig. Ekkor előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A megkelt buktákat a felvert tojással megkenjük, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Amint kész, porcukorral megszórva tálaljuk.

Ezek a puha, édes bukták mindenkit lenyűgöznek, és biztosan örömet okoznak a családnak és a barátoknak is. Bon appétit!