Egészség,  Gasztro

Paleo bejgli: Az ízletes és egészséges alternatíva

A paleo étrend egyre népszerűbbé válik azok körében, akik egészségesebb életmódra törekednek. Az alapelvek közé tartozik a feldolgozott élelmiszerek elkerülése és a természetes, tápanyagdús hozzávalók használata. A paleo bejgli remek alternatívája a hagyományos édes süteményeknek, hiszen nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Az egészséges zsírok, a fehérjék és a természetes édesítők kombinációja új dimenziót ad a klasszikus karácsonyi desszertnek.

Ez a változat lehetővé teszi, hogy élvezhessük a bejgli ízét, anélkül hogy bűntudatot éreznénk a hagyományos, lisztalapú változatok miatt. A paleo bejgli elkészítése nem igényel különösebb sütési tapasztalatot, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Azok számára, akik szeretnék megőrizni az egészséges életmódjukat, de ugyanakkor a hagyományos ízeket is meg szeretnék tapasztalni, a paleo bejgli tökéletes megoldás lehet.

Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség a paleo bejgli elkészítéséhez!

Hozzávalók

– 200 g mandulaliszt
– 100 g kókuszliszt
– 4 tojás
– 100 g méz vagy más természetes édesítőszer
– 100 ml kókuszolaj (olvasztva)
– 1 teáskanál vaníliakivonat
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 1 csipet só
– 200 g darált dió vagy mák
– 100 g aszalt gyümölcs (pl. aszalt szilva, füge vagy datolya, apróra vágva)
– 50 g kakaópor (opcionális, ha csokoládé ízű tölteléket szeretnél)

A paleo bejgli töltelékének variálására is van lehetőség, így akár különböző ízeket is kipróbálhatsz. Használhatsz például kókuszreszeléket, vagy akár különböző magvakat is a töltelékhez.

Elkészítés

Az elkészítési folyamat viszonylag egyszerű, és a lépések követése segít abban, hogy a végén egy ízletes paleo bejglit kapjunk. Első lépésként készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, az olvasztott kókuszolajat, a mézet és a vaníliakivonatot. Keverjük alaposan össze, amíg homogén tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy kis vízzel vagy kókuszolajjal lágyíthatjuk.

Miután a tészta elkészült, hagyjuk pihenni körülbelül 15-20 percig. Ez segít a lisztnek a nedvesség felszívásában, és megkönnyíti a nyújtást. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált diót vagy mákot, az aszalt gyümölcsöt, és ha használunk, a kakaóport.

Miután a tészta megpihent, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra. A kinyújtott tésztát egyenletesen terítsük le a töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel, mint a hagyományos bejglit. A végeit jól zárjuk le, hogy a töltelék ne szökjön ki.

A kész bejglit helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük előmelegített sütőben 180 °C-on körülbelül 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna színt nem kap. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk.

Ez a paleo bejgli nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is, így tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra!