Gasztro,  Otthon

Marhapörkölt ínycsiklandó receptje, amit imádni fogsz!

A marhapörkölt egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül laktató étel is. A gazdag ízvilág, a zamatos hús és a fűszerek harmóniája mindenkit levesz a lábáról. A pörkölt elkészítése nemcsak étkezés, hanem közös élmény is, amely összeköti a családtagokat, barátokat. Az illata már a főzés alatt is magával ragadó, a végén pedig egy tányér gőzölgő pörkölt mindenki szívét megdobogtatja.

A marhapörkölt titka a lassú, alacsony hőmérsékleten való főzésben rejlik, amely lehetővé teszi, hogy a hús teljesen megpuhuljon, miközben a fűszerek és zöldségek ízei összeérnek. Az elkészítése során érdemes figyelni a részletekre, hiszen a jól megválasztott hozzávalók és a megfelelő technika garantálja a végeredmény sikerét. Az ínycsiklandó pörkölt nemcsak a hétköznapi étkezéseket, hanem az ünnepeket is szebbé varázsolja, így érdemes időt szánni rá.

Most nézzük meg, mire lesz szükség a tökéletes marhapörkölt elkészítéséhez!

Hozzávalók

– 1 kg marhahús (legjobb a lábszár vagy a nyak)
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 közepes sárgarépa
– 1 közepes zeller
– 2-3 közepes burgonya (opcionális)
– 2 evőkanál paprika (édesnemes)
– 1 evőkanál kömény
– 2-3 db babérlevél
– 1-2 db piros paprika (friss, édes)
– 3-4 evőkanál étolaj
– Só ízlés szerint
– Bors ízlés szerint
– 1-2 liter víz vagy alaplé
– Friss petrezselyem a tálaláshoz

A hozzávalók mennyisége és típusa változhat az egyéni ízlés és preferenciák szerint. A marhahús választása kulcsfontosságú, hiszen a jó minőségű hús garantálja az ízletes végeredményt. A zöldségek frissessége szintén hozzájárul a pörkölt gazdag ízéhez, ezért érdemes szezonális, helyben beszerezhető alapanyagokat választani.

Elkészítés

A marhapörkölt elkészítése az alapanyagok előkészítésével kezdődik. A húst kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk. A zöldségeket – sárgarépát, zellert és burgonyát – megtisztítjuk, majd felkarikázzuk.

Egy nagyobb lábasban vagy pörkölt edényben hevítsünk fel az étolajat, majd a forró olajban pirítsuk meg a hagymát, amíg üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár másodpercig pirítsuk együtt, hogy az ízek összeérjenek.

Ezután érkezik a marhahús. A felkockázott húst a lábasba tesszük, és közepes lángon minden oldalát jól megpirítjuk. Ezzel a lépéssekkel zárjuk le a hús nedvességét, ami segít megőrizni az ízét és állagát. Amikor a hús szépen megpirult, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és köménnyel, majd alaposan keverjük össze.

Ezután jöhetnek a zöldségek: először a sárgarépát és zellert adjuk hozzá, majd egy-egy babérlevelet is belepottyantunk. Az edényt felöntjük vízzel vagy alaplével, hogy a hús teljesen ellepje, és alacsony hőmérsékleten, fedő alatt, kb. 1,5-2 órán át főzzük. Közben érdemes néha megkeverni, és ha szükséges, pótolni a vizet.

A főzés végén, amikor a hús már omlósra főtt, a burgonyát is hozzáadhatjuk, hogy az is megpuhuljon. A friss, édes paprikát a végén tesszük bele, hogy megőrizzük annak ízét. Tálalás előtt szórjunk friss petrezselymet a pörköltre, így még ízletesebb lesz.

A marhapörköltet tálalhatjuk friss, házi készítésű nokedlivel, vagy akár főtt rizzsel is, attól függően, hogy mi áll közelebb a szívünkhöz. Az ízek gazdagsága és a pörkölt illata garantáltan mindenkit elvarázsol!