
Lencsefőzelék: Az ízletes, tápláló klasszikus receptje
A lencsefőzelék egy igazi magyar klasszikus, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Az ételek között a lencse különleges helyet foglal el, hiszen tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A lencsefőzelék nagyszerű választás lehet egy kiadós ebédhez vagy vacsorához, és remekül variálható, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.
A lencse gyorsan elkészíthető, és nem igényel különösebb konyhai tudást, így ideális választás lehet kezdő szakácsok számára is. Ráadásul a lencsefőzelék nagyszerűen illik különböző húsételekhez, de önálló fogásként is megállja a helyét. Fogyasztható önállóan, főtt tojással, vagy akár kolbásszal is ínycsiklandó.
Az egészséges táplálkozás jegyében a lencsefőzelék egy remek alternatíva a húsos ételek helyett, hiszen a növényi fehérjék mellett rengeteg rostot is tartalmaz. Emellett könnyen elkészíthető, és az alapanyagok is gyakran megtalálhatóak a konyhában, így nem igényel különösebb előkészületeket.
Hozzávalók
A lencsefőzelék elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:
– 250 g lencse
– 1 közepes fej hagyma
– 2-3 evőkanál olaj
– 2-3 közepes sárgarépa
– 1-2 közepes burgonya
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1-2 evőkanál liszt
– 1-2 teáskanál pirospaprika
– 1-2 babérlevél
– 1 liter zöldségalaplé vagy víz
– Só ízlés szerint
– Bors ízlés szerint
– 1-2 evőkanál ecet (opcionális)
– Friss petrezselyem a tálaláshoz
Ezek az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, és a legtöbb már a konyhában is megtalálható. Az ízeket a fűszerek és a zöldségek kombinációja teszi különlegessé, így érdemes a friss alapanyagokat választani.
Elkészítés
Első lépésként alaposan öblítsd le a lencsét hideg víz alatt, majd áztasd be körülbelül egy órára. Ezután egy nagyobb lábasban melegítsd az olajat, és tedd bele az apróra vágott hagymát. Pirítsd üvegesre, majd add hozzá a felkarikázott sárgarépát, és párold együtt néhány percig.
Amikor a sárgarépa kezd megpuhulni, add hozzá a felkockázott burgonyát, a felaprított fokhagymát, és a megázott lencsét is. Keverd össze alaposan, majd szórd meg pirospaprikával és liszttel. Hagyj néhány percet, hogy a liszt kissé megpiruljon, így gazdagabb ízt ad a főzeléknek.
Ezután öntsd fel az alaplével vagy vízzel, és tedd bele a babérlevelet is. Főzd a lencsefőzeléket közepes lángon körülbelül 30-40 percig, amíg a lencse és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Közben ízlés szerint sózd és borsozd.
Ha a főzelék kész, vedd ki a babérlevelet, és ha szeretnéd, adj hozzá egy kis ecetet, hogy fokozd az ízeket. Tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. A lencsefőzelék remek választás lehet önálló ételként, de feltálalhatod főtt tojással vagy kolbásszal is. Élvezd ezt az ízletes és tápláló fogást!

