
Készítsd el otthon a tökéletes kurtoskalácsot!
A kurtoskalács, más néven chimney cake, a magyar hagyományos édességek egyik legismertebb képviselője. Ennek az ínycsiklandó finomságnak a különlegessége a készítési módjában rejlik, amely során a tésztát egy henger alakú formán sütik meg, így kapva meg a jellegzetes formáját. A friss, meleg kurtoskalács édes íze és ropogós külső rétege mindenkit elvarázsol, és a legjobb az egészben, hogy otthon is könnyedén elkészíthető.
A kurtoskalács klasszikus változatai mellett számos modern ízesítési lehetőség is létezik, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A sütés folyamata izgalmas és szórakoztató, és a gyerekek is szívesen segédkeznek benne. Ha szeretnél egy igazán különleges desszertet készíteni, ami a család és a barátok körében is népszerű lesz, érdemes belevágni a kurtoskalács elkészítésébe.
Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség a tökéletes kurtoskalács elkészítéséhez!
Hozzávalók
– 500 g liszt (lehetőleg finomliszt)
– 250 ml langyos tej
– 100 g cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 tojás
– 50 g olvasztott vaj
– 25 g élesztő
– 1 csipet só
– 1 evőkanál fahéj (opcionális)
– 100 g kristálycukor (a bevonáshoz)
– 50 g őrölt dió vagy kókuszreszelék (opcionális)
– 1-2 darab fém vagy fa henger (a sütéshez)
Az összes hozzávaló előkészítése előtt érdemes átnézni a receptet, hogy minden eszköz és alapanyag kéznél legyen. A kurtoskalács tésztája igazi klasszikus, ami a hagyományos sütési módszerek mellett rengeteg lehetőséget rejt magában, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel.
Elkészítés
Az elkészítés első lépéseként a langyos tejet egy tálba öntjük, majd hozzádolgozzuk az élesztőt és 1 evőkanál cukrot. Ezt a keveréket hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut. Ekkor már láthatóvá válik, hogy a tej habosodni kezd, ami azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, a fennmaradó cukrot, a fahéjat (ha használunk) és az olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tojásokat a liszthez, majd öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet is. Az egészet alaposan gyúrjuk össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl ragacsos lenne, egy kevés lisztet adhatunk hozzá.
Ezután a tésztát letakarva, meleg helyen kell keleszteni körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő. A kelesztés során a tészta ízletes és levegős lesz, ami elengedhetetlen a finom kurtoskalács elkészítéséhez.
A megkelt tésztát ezután lisztezett felületen oszd fel 8-10 kisebb részre. Minden részből formálj hosszú, vékony hengereket, majd ezekkel a hengerekkel burkold be a fém vagy fa hengert, amelyet előzőleg megvajaztál. Fontos, hogy a tésztát szorosan tekerd a henger köré, hogy sütés közben ne essen le.
Miután a hengereket betakartad a tésztával, forralj fel egy lábasban vizet. A hengerelt tésztát helyezd a forró vízbe körülbelül 30 másodpercre, majd ezt követően forgasd meg a cukorban, hogy a bevonat ragadjon. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a hengereket a grill fölé helyezd, és folyamatosan forgasd őket, amíg szép aranybarna színt nem kapnak.
A kész kurtoskalácsokat tálalás előtt érdemes egy kicsit hűlni hagyni, majd akár még melegen is fogyaszthatjuk. Tálalhatjuk extra cukorral, dióval, kókuszreszelékkel vagy akár csokoládéval is. Az eredmény egy igazi ínycsiklandó desszert, amely mindenkit elvarázsol!

