
Ízletes rebarbara pite recept – könnyen elkészíthető!
A rebarbara egy különleges zöldség, amely az édes és savanyú ízek harmonikus egyensúlyával bűvöli el a gasztronómákat és az édességkedvelőket. A rebarbara pite nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is, hiszen különféle gyümölcsökkel kombinálva még izgalmasabbá tehetjük. Az évszakok váltakozásával a rebarbara friss és zamatos formájában érkezik, így a legjobb időszak a pite készítésére.
A rebarbara pite tökéletes desszert, amely nemcsak a családi összejöveteleken, hanem ünnepi alkalmakon is megállja a helyét. Az édes tészta és a savanykás töltelék remek párost alkot, így minden falat egy igazi ízbombát jelent. Ezen kívül a rebarbara tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nemcsak finom, hanem tápláló is. Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így még a kezdő háziasszonyok is könnyedén boldogulhatnak vele.
Most pedig nézzük meg, milyen hozzávalók szükségesek ahhoz, hogy elkészíthessük ezt az ínycsiklandó rebarbara pitét!
Hozzávalók
– 500 g rebarbara (friss vagy fagyasztott)
– 200 g cukor
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 1 evőkanál citromlé
– 1 evőkanál kukoricakeményítő
– 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)
– 1 csipet só
– 250 g liszt
– 125 g vaj (hideg, kockákra vágva)
– 70 g cukor (a tésztához)
– 1 tojás
– 1/2 teáskanál sütőpor
– 4 evőkanál jéghideg víz
Most, hogy megvannak a hozzávalók, nézzük meg, hogyan készíthetjük el lépésről lépésre a rebarbara pitét!
Elkészítés
Először is, készítsük elő a rebarbarát. Ha friss rebarbarát használunk, tisztítsuk meg, majd vágjuk fel 1-2 cm-es darabokra. Ha fagyasztottat használsz, nincs szükség előkészítésre, csak hagyd kiolvadni. A felkockázott rebarbarát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, vanília kivonatot, citromlevet, kukoricakeményítőt, fahéjat és egy csipet sót. Keverjük alaposan össze, hogy a rebarbara jól be legyen vonva a fűszerekkel és az édesítőkkel. Hagyjuk állni 15-20 percig, hogy a rebarbara levet eresszen.
Közben készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a cukrot. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsoljuk össze a liszttel, amíg a massza szemcsés állagú nem lesz. Ezután adjuk hozzá a tojást és a jéghideg vizet. Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, majd formáljuk gombóccá. Csomagoljuk be folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Miután a tészta lehűlt, vegyük ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságúra. Egy kivajazott piteformába helyezzük bele a kinyújtott tésztát, ügyelve arra, hogy a perem is jól fedve legyen. A tészta alját villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
Most jöhet a rebarbara töltelék. Öntsük a rebarbarás keveréket a tésztára, eloszlatva egyenletesen. Ha maradt tésztánk, készíthetünk belőle rácsot, vagy egyszerűen csak a töltelék tetejére díszíthetjük.
A pitét előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 30-35 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, és a rebarbara buborékolni kezd. Ha a tészta nagyon gyorsan pirulna, takarjuk le alufóliával az utolsó 10 percre.
Amikor elkészült, hagyjuk a pitét szobahőmérsékleten kihűlni, majd szeleteljük fel. Tálalhatjuk önállóan vagy vaníliafagylalttal, tejszínhabbal. A rebarbara pite minden falatja egy igazi élmény, amely visszahozza a nyári napok emlékét. Jó étvágyat!

