Gasztro,  Otthon

Ínycsiklandó töltött paprika – A klasszikus recept

A töltött paprika az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb étel a magyar konyhában. Ez az ízletes fogás nemcsak a családi asztalokon, hanem a különleges alkalmakon is megállja a helyét. A töltött paprika tökéletesen ötvözi az ízeket, és a színeivel is feldobja az étkezést. Az elkészítése során a friss zöldségek és fűszerek harmóniája egy olyan ételt eredményez, amely mindenki számára ínycsiklandó élményt nyújt.

A töltött paprika elkészítése egyszerű, és a hozzávalók könnyen beszerezhetők. Az étel nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a paprikák tele vannak vitaminokkal. Bármilyen alkalomra készíthető, legyen az egy hétköznapi vacsora vagy egy családi ünnep. A különféle töltelékeknek köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja a kedvére való ízvilágot.

Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt az ínycsiklandó ételt saját konyhánkban!

Hozzávalók

A töltött paprika elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 4-6 db közepes méretű piros vagy zöld paprika
– 500 g darált hús (sertés, marha vagy vegyes)
– 200 g rizs
– 1 közepes fej hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2 db tojás
– 1 dl paradicsomlé
– 1-2 evőkanál olaj
– Só és bors ízlés szerint
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 teáskanál szárított petrezselyem
– 1 teáskanál majoránna
– 1-2 db babérlevél
– 1 liter víz (a főzéshez)
– Friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)

A hozzávalók mennyisége változhat az étel adagjától függően, érdemes előre meghatározni, hogy hány főre készítjük el a töltött paprikát. A töltelék ízesítése is variálható, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel.

Elkészítés

Az elkészítés első lépéseként először is készítsük elő a paprikákat. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk le a tetejüket, és távolítsuk el a magokat. A paprikák belsejét érdemes egy kicsit sózni, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.

Ezután készítsük el a tölteléket. A rizst először főzzük meg sós vízben, majd hűtsük le. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk egy kicsit.

A darált húst keverjük a párolt hagymához, majd ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemmel és majoránnával. A jól összekevert töltelékhez adjuk hozzá a főtt rizst és a tojásokat, majd alaposan keverjük össze az egészet.

Töltsük meg a paprikákat a kész töltelékkel, ügyelve arra, hogy ne tömjük túl, mert a rizs a főzés során meg fog duzzadni. A megtöltött paprikákat egy lábasba helyezzük, és öntsük rá a paradicsomlevet, valamint annyi vizet, hogy a paprikák félig ellepje. A babérlevelet is tegyük a lábasba.

Főzzük a paprikákat közepes hőfokon körülbelül 30-40 percig, amíg a hús és a rizs megfől. Ha szükséges, a főzés során pótolhatjuk a vizet, ha az elpárologna.

Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük, és köretként kínálhatunk mellé friss kenyeret vagy főtt burgonyát. Az ínycsiklandó töltött paprika mindenki tetszését elnyeri, és garantáltan emlékezetessé teszi az étkezéseket!