Gasztro,  Otthon

Ínycsiklandó resztelt máj – Egyszerű recept otthonra

A resztelt máj egy igazi klasszikus magyar étel, amely sok családban népszerű. Gazdag ízvilágával és krémes állagával könnyen elnyeri a gasztronómák szívét. A máj egészséges fehérjeforrás, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nemcsak finom, hanem tápláló is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és gyorsan a családi étkezések kedvencévé válhat.

Számos változata létezik, de az alaprecept mindig tartalmazza a hagymát és a fűszereket, amelyek kiemelik a máj ízét. A resztelt májat általában köretként, például főtt burgonyával, rizzsel vagy friss salátával tálalják. Ez az étel nemcsak hétköznapokra, hanem ünnepi alkalmakra is remek választás lehet. A titok az alapanyagok megfelelő kiválasztásában és a megfelelő elkészítési technikában rejlik.

Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt az ínycsiklandó fogást otthon, a család örömére!

Hozzávalók

– 500 g csirkemáj
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 100 g vaj
– 1 evőkanál olaj
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1/2 teáskanál majoránna
– 1/2 teáskanál ételízesítő (opcionális)
– 1 dl tejföl (tálaláshoz)
– friss petrezselyem (díszítéshez)

A hozzávalók listája egyszerű, és könnyen beszerezhető a legközelebbi boltban. A csirkemáj a klasszikus választás, de lehetőség van sertés- vagy libamájat is használni, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A friss fűszerek és hozzávalók kiemelik a máj ízét, érdemes tehát friss hagymát és fokhagymát választani.

Elkészítés

Először is, a májat alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd csepegtessük le. Ha a májban találunk ereket vagy hártyákat, azokat érdemes eltávolítani, hogy a végeredmény még lágyabb és ízletesebb legyen.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A hagymát egy serpenyőben, közepes lángon, az olaj és a vaj keverékén üvegesre pároljuk. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Amint a hagyma üvegesedik, hozzáadjuk a fokhagymát is, és további 1-2 percig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le.

Ezután a májat a serpenyőbe tesszük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve 5-10 percig sütjük. A máj akkor van kész, ha színe megváltozik, és puha lesz. Ekkor fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és majoránnával.

A fűszerezés után érdemes egy kicsit tovább sütni, hogy az ízek összeérjenek. Az ételt tejföllel tálalhatjuk, ami egy krémes ízt ad a májnak, és remekül kiegészíti az ízélményt. Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük, ami nemcsak színt, hanem frissességet is ad az ételnek.

A resztelt máj tökéletes választás lehet egy gyors vacsorához vagy ünnepi étkezéshez. Reméljük, hogy ez a recept inspirációt ad, és az elkészült étel mindenki tetszését elnyeri!