Gasztro,  Otthon

Frissítő bodzaszörp recept házilag, egyszerűen!

A nyári hónapokban a frissítő italok iránti vágyunk fokozódik. A bodza virágzásának idején a természet csodálatos ajándékaival találkozhatunk, és nem is lehetne jobb alkalom arra, hogy kihasználjuk ezt a különleges növényt. A bodza nem csupán gyönyörű látvány, hanem számos jótékony hatása is van. A bodzavirágokból készült szörp tökéletes választás a meleg napokra, hiszen nemcsak ízletes, hanem frissítő hatású ital is.

A bodzaszörp elkészítése nemcsak egyszerű, hanem rendkívül élvezetes folyamat is, amely során a természet ízeit hozhatjuk be otthonunkba. Az ízletes szörp nemcsak a családtagok, hanem a barátok körében is népszerű, hiszen a friss, virágos íz mindenkit elvarázsol. Ráadásul a bodzaszörp készítése során nemcsak a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk az édesítést, hanem a természet közelségét is élvezhetjük, amikor a bodzavirágokat gyűjtjük.

Most nézzük meg a bodzaszörp elkészítésének pontos lépéseit, hogy te is könnyedén elkészíthesd ezt a finom, frissítő italt!

Hozzávalók

A bodzaszörp elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 20-25 db friss bodzavirág (lehetőleg napos időben gyűjtve)
– 1 liter víz
– 1 kg cukor
– 2 db citrom (lehetőleg bio)
– 1/2 teáskanál citromsav (opcionális, de segít a tartósításban)

A bodzavirágokat a legszebb, friss virágok közül válaszd ki, ügyelve arra, hogy ne legyenek rajtuk rovarok vagy szennyeződések. A citromokat alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd a felületükről a vegyszereket, majd szeleteld fel őket. A víz és a cukor aránya alapvetően meghatározza a szörp édes ízét, így ízlés szerint módosíthatod ezeket az arányokat. A citromsav segít megőrizni a szörp színét és frissességét, de elhagyható, ha természetesebb változatot szeretnél készíteni.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a bodzavirágok alapos előkészítése. A kiválasztott virágokat óvatosan rázd meg, hogy eltávolítsd a rovarokat, majd egy szűrőn öblítsd le hideg víz alatt. Ezután egy nagyobb lábasba öntsd a vizet, és add hozzá a cukrot. Keverd jól össze, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.

A cukros vízhez add hozzá a bodzavirágokat és a citromszeleteket. Ha használod a citromsavat, azt is tedd bele. Az elegyet hagyd állni szobahőmérsékleten 24-48 órán keresztül, ez idő alatt a virágok aromái kioldódnak a folyadékba. Naponta egyszer érdemes megkeverni a keveréket, hogy minden virág jól átjárja a cukros vizet.

Az állás után egy tiszta szűrőn, vagy gézen szűrd le a folyadékot, hogy eltávolítsd a bodzavirágokat és a citromszeleteket. Az így kapott szörpöt töltsd sterilizált üvegekbe. A szörpöt hűvös, sötét helyen tárold, hogy megőrizze frissességét.

A bodzaszörp tökéletes alapanyag lehet limonádéhoz, koktélokhoz, vagy egyszerűen vízzel hígítva is élvezhetjük. Ezenkívül ajándéknak is nagyszerű választás, hiszen mindenki szereti a házilag készült finomságokat. Tedd próbára ezt a receptet, és élvezd a nyár ízeit!