Egészség,  Gasztro

Fenséges rakott brokkoli – Ízletes és tápláló recept

A brokkoli nem csupán finom, hanem rendkívül tápláló zöldség is, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A zöldségfélék közül az egyik legjobban variálható alapanyag, amely számos ételben megállja a helyét, legyen szó salátáról, levesről vagy éppen rakott ételről. A rakott brokkoli különösen népszerű, mivel a különböző ízek harmonikus egyesítése mellett tápláló és laktató fogás is. A brokkoli mellett más zöldségek, sajtok és fűszerek kombinálásával egy ízletes, egészséges ételt varázsolhatunk az asztalra.

Az elkészítése nem igényel túl sok időt, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Az étel nemcsak a hétköznapi vacsorákra, hanem ünnepi alkalmakra is tökéletes választás. Ráadásul vegetáriánusok és húsimádók egyaránt élvezhetik. A rakott brokkoli igazi ízkavalkádot kínál, amely mindenki tetszését elnyeri. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség a recept elkészítéséhez, majd lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítési folyamatot.

Hozzávalók

– 500 g friss brokkoli
– 200 g főttsonka vagy sonkadarab
– 200 g reszelt sajt (pl. trappista vagy mozzarella)
– 4 db tojás
– 200 ml tej
– 200 ml tejszín
– 1 evőkanál liszt
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1/2 teáskanál szerecsendió (elhagyható)
– Olaj a sütéshez
– 2 gerezd fokhagyma (opcionális)
– 1 közepes hagyma (opcionális)

A hozzávalók változtathatók és bővíthetők is az ízlés és a lehetőségek szerint. A brokkoli mellett más zöldségeket is használhatunk, például sárgarépát vagy spenótot, és a sajtok is variálhatók a kedvenc fajtáinkkal. Az ételek ízlés szerinti alakításának lehetősége, valamint a rakott brokkoli tápláló jellege miatt, ez a recept tökéletes választás lehet a családi étkezésekhez.

Elkészítés

Az elkészítés első lépéseként a brokkolit alaposan mossuk meg, majd kisebb rózsákra vágjuk. Ezután egy fazékban forraljunk vizet, sót tegyünk bele, és a brokkoli rózsákat 3-4 percig blansírozzuk. A cél az, hogy a zöldség élénkzöld maradjon, és egy kicsit megpuhuljon. Miután kész, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.

Következő lépésként a főtt sonkát vékony csíkokra vágjuk. Amíg a brokkoli hűl, egy tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, tejszínt, sót, borsot és a lisztet. Az elkészített tojásos keveréket jól keverjük össze, hogy homogén állagot kapjunk.

Most jöhet a rakott brokkoli összeállítása. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki egy kevés olajjal, majd az aljára egyenletesen helyezzük el a blansírozott brokkoli rózsákat. Ezt követően szórjuk meg a vágott sonkával, majd a reszelt sajttal. A rétegeket addig folytassuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a legfelső réteg mindig sajt legyen.

Végül a tojásos keveréket öntsük a rakott étel tetejére, hogy a sajt szépen megolvadjon és a rakott brokkoli összes íze jól összeérjen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz és a tojás massza meg nem szilárdul.

A kész ételt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. A rakott brokkoli tökéletes lehetőség a családi étkezésekhez, és biztosan mindenki kedvencévé válik. Bon appétit!