Gasztro,  Otthon

Egyszerű fánk recept sütőporral, tejföl nélkül

Az otthoni sütés varázsa sokak szívét megdobogtatja. A fánk készítése különösen népszerű, mert nemcsak ízletes, de a készítési folyamata is örömteli. Az egyszerű fánk receptje gyorsan elkészíthető, így a család bármikor élvezheti ezt az édességet. Akár reggelire, akár uzsonnára, vagy csak úgy, egy kellemes délutáni nassolásként is kitűnő választás. A fánk puha, levegős állaga és finom íze mindenkit elbűvöl, ráadásul a sütőporral készült változatok gyorsan elkészíthetők, így nem kell órákon át a konyhában tölteni az időt.

Az ízek tekintetében a variációk száma szinte végtelen. Lehet ízesíteni különböző gyümölcsökkel, csokoládéval vagy akár fűszerekkel is. A fánk nemcsak egy édesség, hanem egy közös élmény, amely összeköti a családtagokat, barátokat, hiszen a közös sütés és a fánkok megosztása mindig jókedvet teremt. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükség a tökéletes fánk elkészítéséhez.

Hozzávalók

A következő hozzávalókra lesz szükség a fánk elkészítéséhez:

– 500 g búzaliszt
– 100 g cukor
– 2 db tojás
– 250 ml tej
– 1 csomag sütőpor (kb. 12 g)
– 1 csipet só
– 1 teáskanál vaníliás cukor
– 100 g vaj (olvasztva)
– Olaj a sütéshez
– A tálaláshoz porcukor

A fánk elkészítésekor fontos, hogy a hozzávalók friss és jó minőségűek legyenek. A liszt és a cukor aránya meghatározza a fánk textúráját és ízét, míg a tojás és a tej biztosítja a megfelelő nedvességet. Az olvasztott vaj gazdagítja az ízeket, míg a sütőpor segít, hogy a fánk szépen megemelkedjen, levegőssé váljon. A csipet só és a vaníliás cukor pedig kiemeli az édes ízeket, így még ízletesebb lesz a végeredmény.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata rendkívül egyszerű. Először is, egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a búzalisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot. Ezt követően egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük alaposan össze ezeket az összetevőket.

Most jöhet a száraz és a nedves hozzávalók összekeverése. A száraz keverékhez fokozatosan adagoljuk a tojásos keveréket, miközben folyamatosan keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. A tészta ne legyen túl folyós, de ne is legyen túl sűrű. Ha szükséges, egy kis lisztet vagy tejet adhatunk hozzá a kívánt állag eléréséhez.

Ezután egy nagyobb serpenyőben vagy egy mélyebb edényben forrósítsunk olajat. A fánk tésztát kanállal adagolva sütjük a forró olajban. Fontos, hogy ne rakjunk túl sok tésztát egyszerre az olajba, mert így nem tudnak szépen megsülni. A fánkokat mindkét oldalról aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitatjuk róluk.

A kész fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk, de ízlés szerint csokoládéval vagy gyümölcsökkel is díszíthetjük. Az elkészült fánkok azonnal fogyaszthatók, de akár másnap is ízletesek maradnak. Kellemes sütögetést kívánunk!