Gasztro,  Otthon

Édes minifánk recept egyszerűen, olajban sütve

A fánk egy olyan édesség, amely számos kultúrában népszerű, és amit sokan a gyermekkori emlékekkel azonosítanak. Az édes minifánkok különösen kedveltek, hiszen apró méretüknek köszönhetően könnyen falatozhatók, és tökéletesen alkalmasak különböző alkalmakra, legyen szó családi összejövetelről, ünnepekről vagy akár egy baráti találkozóról. Az olajban sütött fánkok aranybarna színük és roppanós állaguk miatt mindenki kedvence lehet.

Ezek a kis édességek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül variálhatóak is: különböző ízesítésekkel, töltelékekkel és cukormázakkal készíthetjük el őket. Az elkészítésük során a gyerekek is könnyen részt vehetnek, így közös programként is nagyszerű élményt nyújtanak. A minifánkokat különböző formákban és ízekkel készíthetjük el, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

A következő részben bemutatjuk a szükséges hozzávalókat, majd részletesen leírjuk az elkészítési folyamatot, hogy otthon is könnyedén elkészíthessük ezeket a finom falatokat.

Hozzávalók

A minifánk elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g liszt
– 100 g cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 csipet só
– 1 tojás
– 100 ml tej
– 50 g olvasztott vaj
– 1 teáskanál citromlé (opcionális)
– Olaj a sütéshez
– Porcukor a tetejére (tálaláshoz)

A fánk tésztájának alapját a liszt és a tojás képezi, míg a cukor és a vaníliás cukor gondoskodik az édes ízről. A sütőpor segít a fánkok megemelkedésében, míg a tej és az olvasztott vaj biztosítja a tészta puhaságát. A citromlé hozzáadása nem kötelező, de egy kis frissítő ízt adhat a fánkoknak. Az olaj mennyisége a sütéshez változó, de ügyeljünk arra, hogy bőven legyen, hogy a fánkok szépen megsülhessenek.

Elkészítés

Az édes minifánk elkészítése viszonylag egyszerű, és a következő lépések betartásával garantáltan sikerülni fog.

Első lépésben készítsük elő a hozzávalókat. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. Fontos, hogy alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, hogy a sütőpor egyenletesen oszoljon el a tésztában.

A következő lépésben egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a citromlevet, ha használunk. Keverjük jól össze ezeket az összetevőket, amíg homogén masszát nem kapunk.

Most jöhet a két tál tartalmának egyesítése. A száraz hozzávalókhoz fokozatosan adjuk hozzá a folyékony keveréket, és egy spatula segítségével keverjük össze az egészet. Ne keverjük túl, éppen csak addig, amíg a hozzávalók össze nem állnak. A tészta egy kicsit csomós lehet, de ez rendben van.

Ezután forrósítsunk fel egy bő olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban. A megfelelő hőmérsékletet úgy ellenőrizhetjük, hogy egy kis tésztadarabot cseppentünk az olajba – ha az azonnal a felszínre ugrik és kezd pirulni, akkor készen állunk a sütésre.

A tésztából kiskanálnyi adagot vegyünk ki, és óvatosan helyezzük az olajba. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok fánkot egyszerre, mert akkor nem sülnek egyenletesen. Süssük a fánkokat aranybarnára, körülbelül 2-3 percig mindkét oldalon. Amint kész, szedjük ki őket egy szűrőkanál segítségével, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatjuk.

A még meleg minifánkokat szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk azonnal. Fogyaszthatjuk önállóan, vagy különböző lekvárokkal, csokoládéval, vagy akár tejszínhabbal is. Ezek a kis fánkok igazi ínycsiklandó csemegék lesznek, amelyeket mindenki imádni fog!