Gasztro,  Otthon

Édes meggyes pite: Ízletes recept, amit imádni fogsz!

A sütemények világában a gyümölcsös piték mindig is különleges helyet foglaltak el. Az édes meggyes pite nemcsak ízletes, hanem látványos is, így tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra, legyen az egy családi összejövetel, születésnap vagy csak egy hétvégi desszert. A meggy savanykás íze csodálatosan harmonizál a pite édes tésztájával, ami igazi ízélményt nyújt.

A meggyes pite elkészítése nem túl bonyolult, ráadásul a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek. A pite tészta omlós állaga és a meggy lédús íze együttesen képesek elvarázsolni a családtagokat és a barátokat. A meggyes pite különlegessége abban rejlik, hogy friss meggy használatával igazán zamatos és ízletes sütemény készíthető, de akár fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető, így egész évben élvezhetjük ezt az ínycsiklandó desszertet.

Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finom édességet lépésről lépésre, hogy mindenki könnyedén tudja reprodukálni otthon.

Hozzávalók

A meggyes pite elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g liszt
– 125 g vaj (vagy margarin)
– 100 g cukor
– 1 tojás
– 1/2 csomag sütőpor
– 1 csipet só
– 500 g friss meggy (vagy fagyasztott)
– 50 g cukor (a töltelékhez)
– 1 evőkanál keményítő
– 1 teáskanál vaníliás cukor
– 1 evőkanál citromlé

A fenti mennyiségek elegendőek egy közepes méretű pite elkészítéséhez. Érdemes az összes hozzávalót előkészíteni a sütés előtt, hogy a folyamat zökkenőmentesen haladhasson. A liszt és a vaj kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebben tudjuk majd összegyúrni a tésztát. A meggy kiválasztásánál pedig ügyeljünk arra, hogy érett, lédús gyümölcsöt válasszunk, mert az adja meg a pite igazi ízét.

Elkészítés

A meggyes pite elkészítése a tészta összeállításával kezdődik. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a csipet sót. Ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és a keveréket morzsoljuk össze a kezünkkel, amíg a tészta morzsás állagot nem kap. Ekkor jöhet a tojás, amelyet alaposan dolgozzunk bele a masszába. A tésztát gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle egy gombócot, amelyet fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe legalább 30 percre.

Amíg a tészta pihen, készítsük el a meggy tölteléket. A meggyet alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki. Egy tálban keverjük össze a meggyet a cukorral, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a citromlével. Ez a keverék biztosítja, hogy a meggy ne áztassa el a tésztát, és édes-savanykás ízével tökéletesen kiegészítse a pitét.

A pihenő idő leteltével a tésztát vegyük ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 3-4 mm vastagságúra. A kinyújtott tésztát helyezzük egy kivajazott piteformába, ügyelve arra, hogy a széleket is befedjük. A tésztát villával szurkáljuk meg, hogy a sütés során ne púposodjon fel.

Ezt követően a meggytölteléket öntsük a tésztára, majd a maradék tésztából készítsünk rácsot a pite tetejére. A rács elkészítéséhez a tésztát csíkokra vágjuk, és keresztben elhelyezzük a meggy felett.

A pitét előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük körülbelül 35-40 percig, amíg a tészta aranyszínűre sül, és a meggy is buborékozni kezd. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk porcukorral meghintve. Az édes meggyes pite remek desszert, amelyet akár vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatunk. Bon appétit!