
Csodás csörögefánk recept, ami mindenkit elvarázsol
A csörögefánk, vagy más néven fánk, a magyar konyha egyik igazi klasszikusa, amit szinte mindenki szeret. A ropogós külseje és a puha belseje egyedülálló élményt nyújt, amely tökéletes kísérője lehet bármilyen ünnepi alkalomnak. Az elkészítése nem bonyolult, viszont néhány apró trükk segíthet abban, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A csörögefánk hagyományosan a farsangi időszakhoz kapcsolódik, de az év bármely szakában elkészíthetjük, hogy feldobjuk a napunkat. A tésztája édes, vaníliás ízvilágot hordoz, és az elkészítése során a liszt, tojás, tej és élesztő találkozik egy harmonikus elegyben.
A csörögefánk nemcsak egy finom édesség, hanem a családi együttlétek, baráti rendezvények kedvenc desszertje is lehet. A fánk készítésekor a gyerekek is aktívan részt vehetnek, hiszen a tésztát formázni és sütni is izgalmas feladat. A végeredmény pedig nemcsak finom, hanem gyönyörű is, hiszen a csörögefánkok színes cukorral, porcukorral vagy akár csokoládéval is díszíthetők.
Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükség ahhoz, hogy elkészíthessük ezt a csodás édességet!
Hozzávalók
– 500 g finomliszt
– 250 ml tej
– 50 g cukor
– 2 tojás
– 25 g friss élesztő
– 1 csipet só
– 1 csomag vaníliás cukor
– 50 g vaj (olvasztva)
– Olaj a sütéshez
– Porcukor a díszítéshez
A fent felsorolt hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy nagyobb adag csörögefánkot készítsünk el. A friss élesztő a tészta puffadásáért felel, míg a tej és a tojás lágyítja a tésztát. A vaníliás cukor pedig különleges ízt ad a fánknak. A sült fánkok végül porcukorral való megszórása teszi igazán vonzóvá és édesebbé az élményt.
Elkészítés
Első lépésként a friss élesztőt morzsoljuk el egy tálban, majd adjuk hozzá a langyos tejet és 1 evőkanál cukrot. Keverjük össze, és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg a keverék felfut. Ezután egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
A lisztes keverék közepébe készítsünk egy mélyedést, és ide öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, valamint a tojásokat. A tésztát alaposan gyúrjuk össze, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet, hogy a tészta ne ragadjon.
Ezután a tésztát letakarva, meleg helyen kelesszük 1-1,5 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra. Formázzuk a fánkokat a hagyományos csöröge formára, vagy készíthetünk belőle különböző alakokat is.
Egy mély serpenyőben forrósítsunk fel olajat, majd a fánkokat folyamatosan süssük mindkét oldalukon aranybarnára. A fánkokat szedjük ki egy szűrőkanállal, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.
Végül hagyjuk őket kissé kihűlni, majd bőségesen szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk. A csörögefánk tökéletes desszert lehet bármilyen alkalomra, hiszen mindenki szívesen fogyaszt belőle egy-két darabot!

