Gasztro,  Otthon

Almás pite: Az igazi klasszikus recept képpel

Az almás pite nem csupán egy desszert, hanem egy igazi klasszikus, amely generációkon átívelően hódította meg a szívünket és az ízlelőbimbóinkat. Az édes, fűszeres alma és a ropogós tészta tökéletes harmóniát alkot, így nem csoda, hogy sokan családi összejöveteleken, ünnepeken és hétköznapi finomságként egyaránt készítik. Az almás pite egyszerű, mégis nagyszerű, és a házi készítésű változata mindig különleges élményt nyújt.

A tészta és a töltelék arányai, valamint a fűszerezés variálásával mindenki megtalálhatja a saját ízlésének leginkább megfelelőt. Az almás pite nem csupán finom, hanem a készítése is remek közösségi élmény, hiszen a családtagok, barátok együtt állhatnak neki a sütésnek. Ezen kívül az almás pite tápláló és egészséges desszert, mivel az alma tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Legyen szó egy hűvös őszi napról, vagy egy nyári délutánról, az almás pite mindig jó választás. Hozzunk hát létre együtt egy ínycsiklandó verziót, amely garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését.

Hozzávalók

Az almás pite elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g finomliszt
– 250 g vaj (hideg)
– 150 g cukor
– 1 csipet só
– 1 tojás
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 6-8 db közepes méretű alma (pl. Jonatán vagy Granny Smith)
– 1 teáskanál fahéj
– 2 evőkanál citromlé
– 50 g barna cukor (tálaláshoz, opcionális)
– 1 tojás a kenéshez

Ezek a hozzávalók biztosítják a tökéletes ízélményt. Az almák fajtájától függően az íz és a textúra változhat, így érdemes kipróbálni különböző fajtákat is. A tészta elkészítéséhez hideg vajat használunk, hogy a tészta ropogós legyen, míg a töltelékhez friss, édes almákra van szükség, amelyek nagyszerűen kiegészítik a fahéj és a citromlé ízét.

Elkészítés

Az almás pite elkészítése egy izgalmas és élvezetes folyamat, amelynek során a hozzávalók életre kelnek. Először is, kezdjük a tészta elkészítésével. A hideg vajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a finomlisztet, a cukrot és a sót. Az összes hozzávalót egy villával vagy a kezünkkel összedolgozzuk, amíg morzsás állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha a tészta túl száraz, egy kis hideg víz hozzáadásával segíthetünk rajta.

Miután elkészült a tészta, formázzuk gombóccá, majd fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ez idő alatt készítsük el az almás tölteléket. Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk őket vékony szeletekre. Egy nagy tálban keverjük össze az almákat a fahéjjal, a citromlével és a cukorral. Ez a keverék állni fog egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.

Miután a tészta megpuhult, vegyük ki a hűtőből, és osszuk két részre. Az egyik felét nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd helyezzük a piteformába. A pite aljára egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki, és fedjük le vele a pite tetejét. A széleket nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A tetejét vágjunk be, hogy a gőz távozhasson.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd a pitét 40-45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Az elkészült pitét hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal. Az almás pite minden falatja az otthon melegét és az őszi ízeket idézi, így garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.