Gasztro,  Otthon

Almás finomságok: Ínycsiklandó almás pite recept

Az almás ételek mindig is népszerűek voltak, hiszen a friss, ropogós alma íze és aromája számos desszert alapját képezi. Az almás pite különösen kedvelt finomság, amely nem csupán az őszi időszakban, hanem az év bármely szakában megállja a helyét. Az alma édes és savanykás íze tökéletesen harmonizál a fűszerek, például a fahéj és a szerecsendió ízével, így egy igazán ínycsiklandó desszert születik.

A pite elkészítése során nemcsak az ízek, hanem a textúrák is fontos szerepet játszanak. A ropogós tészta és a szaftos alma töltelék együttesen teszi felejthetetlenné ezt az édességet. Az almás pite ideális választás lehet családi összejövetelekre, ünnepi vacsorákra vagy akár egy hétvégi desszertnek is.

A recept elkészítése egyszerű, és még a kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak. Az almás pite nem csupán finom, de a családtagok és barátok számára is örömet okozhat. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükség, és hogyan készíthetjük el ezt a különleges édességet!

Hozzávalók

A tökéletes almás pite elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükség:

– 500 g liszt
– 250 g vaj
– 150 g cukor
– 1 tojás
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál sütőpor
– 1-2 evőkanál hideg víz
– 1 kg alma (legjobb a savanykás fajták, mint a Granny Smith)
– 100 g cukor (a töltelékhez)
– 1 teáskanál fahéj
– 1/2 teáskanál szerecsendió
– 1 evőkanál citromlé
– 1 evőkanál keményítő (opcionális, a töltelék sűrítéséhez)

Ezek az alapanyagok garantálják, hogy az almás pite íze és textúrája a legjobb legyen. A friss, ropogós almák és a fűszerek kombinációja felejthetetlen élményt nyújtanak majd, míg a házilag készített tészta egyedi ízt kölcsönöz a desszertnek.

Elkészítés

Az almás pite elkészítése a tészta készítésével kezdődik. Először is, a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a hideg, darabokra vágott vajat, és az ujjainkkal összemorzsoljuk, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz. Ezt követően hozzáadjuk a tojást, és ha szükséges, egy-két evőkanál hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Miközben a tészta pihen, elkészíthetjük az almás tölteléket. Az almákat megmossuk, hámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban a szeletelt almákat összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a citromlével. Ha sűrűbb tölteléket szeretnénk, hozzáadhatunk keményítőt is. Ezt követően hagyjuk állni az almás keveréket, hogy a levét kiengedje.

A pihenő tésztát kinyújtjuk, és egy piteformába helyezzük, ügyelve arra, hogy a szélek is szépen formálódjanak. A tészta aljára szórjunk egy kevés lisztet, hogy megakadályozzuk a nedvesség felszívódását. Ezután a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. A maradék tésztát kinyújtjuk, és rácsos formában a töltelék tetejére helyezzük.

A pite elkészítésének utolsó lépéseként előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül 45-50 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára sül. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, letakarhatjuk alufóliával.

Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk akár vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal. Az almás pite íze és illata mindenkit elvarázsol, és garantáltan a család kedvence lesz!